Näin saat rahasi kasvamaan

Pokerin peluu on yksi tapa voittaa hetkessä itselleen hienoja summia rahaa, mutta se, kuinka saada rahansa takuuvarmasti kasvamaan, on toinen asia. Rahan kasvattaminen sijoittamalla ja osakkeilla on suhteellisen pitkäveteistä, mutta useimmiten kannattavaa. Jos esimerkiksi pokeria pelaamalla voittaa itselleen hyvän summan rahaa, jonka voi sijoittaa eri osakkeisiin, kannattaa se siis tehdä: onhan kyseessä helppo tapa saada tililleen enemmän rahaa tekemättä juurikaan mitään.

Kuvitellaan tilanne, että henkilö pelaa pokeria ja voittaa itselleen hyvän rahallisen palkinnon. Tietysti jokainen pelaaja ja rahan voittanut päättää itse rahansa käytöstä: Kenties joku kuluttaa rahan heti ostamalla itselleen jotain himoamaansa, mutta kenties joku päättäisi sijoittaa ainakin osan voittamistaan rahoista. Jotkut kenties käyttävät pelistä voittamansa rahat vain pelatakseen ja mahdollisesti voittaakseen lisää.

Sijoittamisen pariin on turha rynniä

Jos rahan voittanut henkilö on aikomuksissa tehdä sijoituksia voittamillaan rahoilla, on hänen suositeltavaa etenkin ensikertalaisena tutustua sijoittamiseen, rahan kasvattamiseen ja kaiken tämän toimimiseen. Sijoitustieto.fi tarjoaa erittäin laajasti tietoa sijoittamisesta kaikille aloittelijoille ja sen tuntevillekin henkilöille. On kannattavaa tutustua sijoituslaskuriin, rakentaa itselleen sijoitussuunnitelma ja määrittää myös minkälainen henkilö on itse sijoittajana, ottaen huomioon muun muassa oman riskinsietokykynsä.

Sijoittaessa on oltava kärsivällinen. Osakkeiden nousut ja laskut eivät tapahdu tai näy hetkessä. Lisäksi sijoittaessa kannattaa olla valppaana ja hoitaa omia sijoituksiaan. Tämä tarkoittaa, että sijoituksiin kannattaa laittaa lisää rahaa vain hiukan, mutta usein. Valppaus tarkoittaa myös pörssin ja osakkeiden seuraamista. Tämä on helppo toteuttaa käyttäen apunaan esimerkiksi Kauppalehden nettisivuja.

Pääoman kasvatus osakkeilla kannattaa tehdä myös monipuoliseksi. On varmempaa sijoittaa hiukan rahaa useampiin osakkeisiin kuin laittaa kaikkia rahojansa yhteen kohteeseen. Näin ollen voit pienentää riskiä osakemarkkinoilla ja lisätä kasvuodotuksia. Sijoitusten seuraaminen on myös tärkeää, sillä toisinaan kannattaa karsia niin sanotusti huonompia pois ja ostaa tilalle uusia ja kannattavampia sijoituksia.

Ammattilaiset avustavat päätöksenteossa

Pankit tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja sijoittamiseen. Esimerkiksi Nordea osoittaa nettisivuillaan, että heidän kauttaan on helppo aloittaa sijoittaminen erilaisilla tavoilla, kuten osakkeilla, sertifikaateilla tai warranteilla. Jokaisella pankilla on omat sopimuksensa ja erilaiset vaihtoehdot, joihin kannattaa tutustua ennen sijoittamisen aloittamista. Ainakin vain vertaillakseen oman sijoitussuunnitelmansa kulkua ja erilaisia vaihtoehtoja.

Sijoittaminen on myös hyvä harrastus. Siitä hyötyy rahallisesti, mutta joillekin se on myös mieluista puuhaa. Lisäksi usein muistutetaan, että sijoittaminen on parempi tapa pitää omat rahansa ja kasvattaa niitä verrattaessa esimerkiksi säästö- tai määräaikaisiin tileihin. Saituri-sivustolta löytyy kattavaa tietoa siitä, mitä eroja on sijoittamisella ja säätötileillä sekä rahoilla, jotka kyseisiin vaihtoehtoihin laittaa.

Pidä pääsi kylmänä

Vaikka pörssissä tapahtuu toisinaan laskuja, omien osakkeiden arvo laskee ja asiat näyttävät huonolta, ei kannata lannistua liian hätiköidysti. Mitä pidempään jatkat sijoittamista, sitä varmemmin myös oma pääomasi kasvaa. Toisinaan arvot laskevat, mutta ajan kanssa ne normaalisti myös nousevat. On hyvä aloittaa sijoittaminen kuitenkin viivästyksiä välttämällä. Mitä nopeammin suoriudut hankalasta alkukankeudesta, sitä nopeammin pääset mukaan sijoittamisen hyviin puoliin.

Sijoittamisen voi kuvitella sijoittajan ja hänen rahojensa välisenä suhteena. Sijoittaja määrittelee tietysti ”suhteen” ehdot muun muassa määrittelemällä tuotto-odotuksen, -riskin ja -ajan, sekä sillä, missä sijoittajan rahat hänelle työskentelevät. Sijoittaja voi myös valita, kuka sijoituksia hoitaa ja kuka tekee lopulliset sijoituspäätökset. Tähän työhön voi valita ammattilaisia tai kaiken voi myös tehdä itse. Jos itselläsi ei ole paljoa aikaa hoitaa sijoituksiasi, on hyvä jättää työ ammattilaisten käsiin. Näin ollen joku aina valitsee sijoittajalle parhaimmat sijoituskohteet ja tuottavimmat päätökset.

Useimmiten syynä sijoittamatta jättämiselle on ajan kiinnostuksen, osaamisen tai ymmärtämisen puute. Tämän vuoksi ammattilaiset ja pankkien apu kannattaa aina käyttää hyväkseen. Sijoittaminen on loppujen lopuksi vain hyväksi sijoittajalle ja oman rahan kasvattamiselle.