Ravintolan perustaminen on verotuksen näkökulmasta sama kuin perustaisi yrityksen, jolla on kiinteä toimipiste Suomessa. Täten ravintolatoiminnasta tulee myös maksaa verot Suomeen. Mikäli ravintolalla on päätoimipaikka jossain muussa maassa kuin Suomessa, ei kyseisen päätoimipaikan tai ravintolakonsernin veroja välttämättä tarvitse maksaa Suomeen, mutta se on kansainvälisen verotuksen asia. Tässä artikkelissa keskitymme puhtaasti Suomen verotuksen näkökulmaan.
Ravintolatoiminnassa maksettavia veroja syntyy sekä suoraan tulo- ja palkkaverotuksen kautta että epäsuorasti arvonlisäverosta eli ALV:sta. Jokaisella Suomessa toimivalla yrityksellä tulee olla y-tunnus, jonka saa yrityksen perustamisilmoituksen ja rekisteröinnin tekemällä. Kannattaa huomioida, että yrityksen perustamiseen kuuluvassa byrokratiassa voi kestää aikaa jopa 4 viikkoa perustamisilmoituksen jättämisestä. Yritys voi alkaa laskuttaa vasta saatuaan rekisteröintipäätökset.
Kuinka raha-asiat hoidetaan käytännössä?
Suurin osa ravintolan päivittäisestä raha-asioiden hoitamisesta liittyy työntekijöiden palkkojen maksuun, tarvikkeiden ja raaka-aineiden ostamiseen sekä suoritteiden eli ravintola-annosten myymiseen asiakkaille. Palkkojen maksamista varten yrityksen tulee olla rekisteröity työnantajarekisteriin. Vuoden 2019 alusta lähtien kaikkien Suomessa toimivien yritysten tulee ilmoittaa palkat Tulorekisteriin. Säännöllisen työnantajan, kuten ravintolan, tulee tehdä ilmoitus, vaikka ei olisi palkkoja maksanutkaan.
Tarvikkeiden ja raaka-aineiden ostoista ja myydyistä suoritteista ilmoitetaan ALV:n osuus verottajalle. Käytännössä yrityksen ostojen ja myyntien seuraamiseen suositellaan osaavan kirjanpitäjän palkkaamista, mutta osaava yrittäjä voi hoitaa kirjanpidon myös itse. Niin kirjanpidon kuin palkkojen maksamisen tai kassajärjestelmän hoitamisen kohdalla neuvomme yrittäjää seuraavasti: käytä vain parasta teknologiaa yrityksesi tukena. Markkinoilta löytyy valtavasti valinnanvaraa juuri sinun yrityksesi tarpeisiin!
Mitä muuta tulee huomioida?
Haluamme painottaa, että Suomessa yritystoiminnassa erityisesti verotuksen kohdalla on runsaasti byrokratiaa. Tämä on valitettavaa yrittäjän kannalta, vaikka toisaalta maksettujen verojen vastapainoksi saa luotettavan ja hyvää laatua arvostavan toimintaympäristön omalle yritykselle. Koska suuri osa ravintoloista toimii pienellä katteella, suosittelemme yrittäjää selvittämään eri lupiin, ilmoituksiin ja veroihin liittyvät asiat etukäteen ja huomioimaan paperityön määrän yrityksen toimintaa suunniteltaessa.
Mikäli yrityksen verotuksessa tai lupa-asioissa jää jotain mietittävää, suosittelemme yrittäjää ottamaan yhteyttä auttavaan tahoon kuten yritysneuvontapalveluihin ja hakemaan sieltä neuvoja. Verot ja muut maksut kannattaa hoitaa ajallaan, sillä hyvin asiansa hoitanut yritys on myös hyvässä maineessa. Hyvä maine puolestaan houkuttelee osaavia työntekijöitä ja auttaa pankkineuvotteluissa, mikäli yritys tarvitsee lainarahaa vaikkapa investointeja varten.