Kuinka saat yrityksesi kasvamaan

Onko sinulla terveellä pohjalla oleva oma yritys? Onneksi olkoon, jos näin on. Entä haluatko kasvattaa liiketoimintaasi? Ennen kuin vastaat tähän kysymykseen, on hyvä miettiä hetkinen, onko yrityksesi kasvattaminen todella tarpeellista. Liiketoiminnan kasvattaminen ei nimittäin ole mikään itseisarvo; monet perheyritykset ja toiminimet tuovat juuri sopivasti tuottoa, niin että elinkeinonharjoittaja saa siitä toimeentulonsa.

marknadsföring företag växa_132341381

On myös hyvä pitää mielessä, että liiketoiminnan kasvattamiseen sisältyy aina riskejä. Liian suurta palaa ei kannata yrittää haukata kerralla, sillä kovin mahtipontisia kasvusuunnitelmia tekevällä on aina vaarana joutua ojasta allikkoon. Hiljaa hyvä tulee – myös yritysmaailmassa.

Tässä on kuitenkin muutama vinkki, joiden avulla voit kasvattaa ja parantaa liiketoimintaasi:

  1. Analysoi nykyinen toimintasi huolellisesti. Tähän voi tarvittaessa käyttää konsulttiapua, mutta usein jo tilitoimisto osaa auttaa tässä asiassa.
  2. Panosta asiakkaittesi tyytyväisyyteen! Asiakkaat ovat yrityksesi palkanmaksajat ja olemassa olevien asiakkaiden tyytyväisinä pitäminen on ensiarvoisen tärkeä osa liiketoimintaa ja kasvua.. Liikelahjat ovat yksi hyvä keino muistaa uskollisia asiakkaita. Esimerkiksi persoonallinen kaulanauha on hyvä lahja ja muistuttaa yhteistyökumppaneita yrityksestäsi brändin vahvistamisen lisäksi.
  3. Hyödynnä ilmaiset markkinointikanavat. Googlen hakukoneoptimointi eli SEO ja sosiaalinen media kannattaa todella ottaa haltuun.
  4. Panosta markkinointiin, mutta harkiten. Markkinointi pitää tehdä hyvin. Jos budjettisi on pieni, voit hyödyntää nykyään suosittuja click-per-word mainosohjelmia, jolloin näet minkälaiset mainokset toimivat.
  5. Tee markkinatutkimusta ja selvitä, ketkä ovat kilpailijoitasi ja miten he toimivat. Opiskele kilpailijoidesi heikkoudet ja vahvuudet: Mitä he tekevät oikein? Missä olisi parantamisen varaa?
  6. Varmista rahoitus, tai jos sitä ei ole, hanki. Rahaa tarvitaan usein siinä vaiheessa, kun toimintaa kasvatetaan. Onnistuneen bisneksen myötä summa kuitenkin maksaa itsensä usein nopeasti takaisin.
  7. Hyödynnä yrityksen ulkopuolinen apu. Yrityksen sisältä harvemmin löytyy parasta mahdollista osaamista jokaiseen tarpeeseen ja tilanteeseen. Ulkopuolista osaamista kannattaa rohkeasti hyödyntää, sillä se vapauttaa yrityksen työntekijät keskittymään omaan ydinosaamiseensa. Erilaisten palveluiden ja konsulttien käyttö maksaa itsensä usein takaisin nopeasti yrityksen liiketoiminnan kehittyessä ja kasvaessa.
  8. Kasvata ulkomaille. Yhä useammat ja useammat yritykset kehittävät liiketoimintaansa laajentamalla sitä Suomen rajojen ulkopuolelle. Digitalisaation ansiosta tämä on helpompaa kuin koskaan.
  9. Tunnista mahdolliset ongelmakohdat. Jos yrityksen toiminta junnaa paikoillaan, taustalla saattaa olla yksittäisiä kehitystä jarruttavia syitä. Pureudu näiden tekijöiden alkulähteille ja tee tarvittavat parannukset, jotta muut kasvun eteen tehtävät toimenpiteet eivät valu hukkaan.
  10. Muista tavoite. Selkeä kasvutavoite ja yksityiskohtaiset suunnitelmat auttavat pitäytymään olennaisessa ja etenemään järkevästi kohti parempaa ja kannattavampaa yritystoimintaa. Ne myös konkretisoivat kasvattamisen vaiheet sekä aikaikkunat muutoksille.

Ja viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä: kehitä uusia ideoita, jalosta ne tuotteeksi ja tee niistä uusia myyntimenestyksiä. Muista, että sellaiset ideat, keksinnöt ja tuotteet ovat yleensä menestyneimpiä, jotka ratkaisevat jonkin olemassa olevan ongelman.

Tämä lista ei luonnollisesti sisällä vielä kaikki keinoja, mutta yksi hyvä vinkki onkin, että haet myös itse uusia keinoja ja oppeja liiketoimintasi kasvattamiseen. Käytä hyväksesi asiantuntijoita ja liiketoiminnan palveluita, sillä yrityksesi kasvattaminen vaatii monen ihmisen panosta. Vaikka kasvattaminen voi vaatia rahaa, on toiminnan laajentaminen kuitenkin onnistuessaan hyvin kannattava operaatio.