Valtion parhaat tulonlähteet löytyvät aina niin sanotuista paheista, joiden kysyntään eivät taloussuhdanteet vaikuta. Tämä tarkoittaa sitä että, valtiolla on aina jokin varma tulonlähde. Mutta onko tämäkin monopoli hiljalleen hajoamassa markkinavoimien alle?
Alkoholi- ja tupakkaveroa perustellaan varsin loogisesti kansanterveydellä. Sinänsä argumentilla on pointtinsa, mutta toisaalta Suomen julkinen terveydenhuolto toimii myös verovaroilla, johtaen tilanteeseen, jossa raittiit veronmaksajat kustantavat alkoholin ja tupakan käyttäjien elintavat. Tupakkavero toi Suomen valtion pohjattomaan kassaan viime vuonna 788 miljoonaa euroa. Tupakan kokonaisyksikkövero on 84,7 %. Eurooppalaisessa vertailussa Suomi kuuluu kärkineljännekseen.
Panimoliiton mukaan esimerkiksi oluen litrahinnasta 60 – 80 % on veroja ja näin ollen Suomen oluen hinta on Euroopan kallein. Viime vuosien kehitys on keskittynyt väkevistä juomista mietoihin juomiin lähinnä Virosta tulevan kilpailun vuoksi. Toden totta Viron liityttyä Euroopan Unioniin suomalaisten kuluttajien viinaralli on kasvanut entistä suuremmaksi. Tuloksena Suomen valtio menettää verotuloja tuotteesta, jonka kysyntään ei vaikuta edes talouden taantuma. Itse asiassa Viron hallitus raportoi, kuinka suomalaisten viinaralli rahoittaa nykyään Viron televisio- ja mediaviraston toiminnan.
Sähkötupakan suosio kuluttajien keskuudessa pakottaa valtion myös verottamaan tuotetta, jonka kansanterveydellinen vaikutus ei ole vielä täysin selvää. Sekä sähkötupakka että Viron viinaralli ovat markkinavoimien vastaus valtion monopolille, jonka ylläpitäminen surkastuttaa kuluttajia. Suomalaisten alkoholinkäyttö on huolestuttavaa, mutta veroja nostamalla ongelmaa ei takuulla ratkaista.