Verosuunnittelu on laillista − veronkierto ei

Suomessa, kuten perinteisissä hyvinvointivaltioissa, pääomatulo- ja ansiotuloverot ovat korkealla tasolla. On kuitenkin monia tapoja laillisesti välttyä korkeilta veroilta optimoimalla asiat etukäteen. Tätä kutsutaan verosuunnitteluksi, johon myös saa laillisesti apua. Veronkierto on laissa kiellettyä, ja siitä seuraa pahimmassa tapauksessa vankeusrangaistus. Valheellinen toiminta ei siis missään nimessä kannata.

taxes_436651246

Käytetyn tavaran myynti

Kun ostat kaupasta tuotteita, hintaan sisältyy lähes aina 24% arvonlisävero. Uutena ostamisen sijaan kannattaakin vierailla kirpputoreilla joko fyysisesti tai internetin välityksellä, sillä käytettynä ostettujen tuotteiden hinnassa ei ole mukana veroa. Erotus voikin olla huomattava.

Jos olet itse innokas myymään tavaraa internetissä, on syytä kiinnittää huomiota myydyn tavaran arvoon. Verottajan mukaan kirpputorimyynnin myyntivoittoa saa verovapaasti ainoastaan 5 000 euroa vuodessa. Muussa tapauksessa se luetaan pääomatuloveron piiriin, joka on 30 prosenttia 30 000 euroon asti. Tämän summan ylittävän osuuden suhteen se on 34 prosenttia. Tässä tapauksessa kannattaa miettiä, voisiko myytäviä tavaroita jakaa esimerkiksi kahdelle eri verovuodelle.

Yrityksen verotus

Mikäli sinulla on yritys, niin sen kasvattamiseksi saat erilaisia vähennyksiä verottajalta laillisin keinoin. Jos palkkaat ulkopuolista apua, saat vähentää kulut vuosittaisessa tilinpäätöksessä. Tällä tavalla voit säästää ulkoistetun työvoiman avulla pitkän pennin ilman, että sinun täytyy itse kuluttaa aikaa ja energiaa asiaan perehtymisen kannalta. Paras ystävä tällaisessa asiassa onkin asiantunteva kirjanpitäjä, joka osaa auttaa tilanteissa ja kertoa tarkemmin yrityksen verosuunnittelusta.

Lahjat ja perintöverot

Verosuunnittelun tärkeänä osana on lahja- ja perintöverotus. Erityisesti 2. luokan perintövero on todella korkea. Näistä asioista on hyvä puhua läheisten kanssa jo etukäteen, jotta asiaan voi valmistautua huolella jo etukäteen. Verottomia lahjoja voi antaa aina 5 000 euroon asti kahden vuoden sisällä, joten sitä sääntöä kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Perintöä saa verottomana aina 20 000 euroon asti, joten testamentin välityksellä sitä voi jakaa lapsien lisäksi esimerkiksi lapsenlapsille tai läheiselle ystävälle. Menehtyneen henkilön puolisovähennys on 90 000 euroa, mikä on merkittävä summa verovapaata rahaa. On myös hyvä muistaa, että hyväntekeväisyysjärjestöille tehdyt testamenttilahjoitukset ovat verottomia.